Væksten er naturligvis forskellig fra skildpadde til skildpadde.
I dette afsnit kan du læse mere omkring væksten på dine eupæiske landskildpadder samt hvad du kan gøre for at de trives og bliver super flotte. Derudover er der eksempler på vejledende vægt skemaer.
Skjold hårdhed
Små nyklækkede unger, har allesammen et forholdsvist blødt skjold, som med tiden vil blive mere og mere hårdt.
Der er flere forskellige faktorer der spiller ind i forhold til hvor lang tid denne proces kommer til at tage. Det afhænger meget af hvilke forhold ungerne går under, indendørs eller udendørs samt optagelse af foder, kalk, vitaminer og lys mv.
Som udgangspunkt går der op til 1 1/2 år, før skjoldet har fået hel hårdhed.
Hvor hurtig skal de vokse?
Jo langsommere skildpadden vokser, jo sundere vil den udvikle sine indre organer.
Det er derfor utrolig vigtig at man har sat sig ind i fodring, hvis man gerne vil have sunde skildpadder resten af livet.
Hvis de får alt for proteinrig foder, vil skildpadderne vokse alt for hurtig og dermed blive tykke og typisk danne pyramideskjold. Den hurtige vækst gør derfor at skildpadderne vil vokse op til 5 gange så hurtigt som de burde, hvilket gør at deres skelet og organer vil tage skade.
Her hos Leeds Landskildpadder har vi rigtig god erfaring med at skildpadderne altid har adgang til foder, som i vores tilfælde er ukrudt og blomster i alle former.
Når skildpadderne holdes udendørs hvor de har tilstrækkelig plads omkring sig, samt forskellige planter som de kan gå at spise af når de har lyst, så vil skildpadderne ikke føle et behov for at spise alt med det samme. Derfor vil skildpadder som holdes udendørs som udgangspunkt have en mere naturlig vækst, end skildpadder som holdes indendørs.
Skildpadder der holdes indendørs vil ofte blive fodret manuelt, hvilket vil udløse en form for grådighed blandt skildpadderne, netop fordi de ikke ved hvornår de bliver fodret igen.
Skildpadderne tager mellem 1 til 3 uger at fordøje deres foder, derfor vil de ikke sulte i denne periode. Skildpaddernes stofskifte er helt grundlæggende forskellig fra pattedyrs stofskifte.
Skildpadderne er nemlig det man kalder for koldblodede dyr. Det betyder i dette tilfælde at kropstemperatur er reguleret af deres miljø, hvor varmblodede dyr (pattedyr) er dem, hvis kropstemperaturer holdes relativt konstant ved hjælp af interne mekanismer.
Derfor bruger skildpadderne kun energi, når de er fuldt aktive. Jo koldere det er, jo mindre aktive er de og der vil deres stofskifte stå på standby.
Vejledning
Mange søger en vejledning til hvor meget og hvor hurtig deres skildpadder skal vokse, dette findes desværre ikke, da det variere meget alt efter skildpaddens art og underart, men også alt efter hvilken størrelse ægget har været samt hvordan den har levet de første par år.
Fra skildpadden klækker fortsætter dens vækst hurtig frem.
De første år vil de fleste skildpadder forøge deres udklækningsvægt med omking 100%, hvor efter vækstraten vil falde markant.
Som de fleste andre krybdyr, vokser skildpadderne igennem hele deres liv, men efter 12-15 år vil de nå deres endelige størrelse, hvorefter deres årlige vækst vil være så lille, at det ikke er til at se eller veje. Væksten afhænger meget af art, underart samt fodring/pasning.
Vækstringe
På billede til højre kan du se en af skjoldpladerne på skildpadden, i midten har den stadig aftrykket af mønsteret fra den indvendige side af æggeskallen.
Da denne del af skjoldet blev skabt i ægget, var skjoldet stadig forholdsvis blødt, derfor har den fået "aftrykket" af den indvendige æggeskal.
I takt med at skildpadderne bliver ældre, bliver dette aftryk glattere og glattere og tilsidst slides det væk.
Når skildpadderne vokser, udvikles der vækstringe omkring hver skjoldplade (aftryk), disse vækstringe udvikles i vækstfaserne efter ægget er klækket.
Små faser = lidt vækst
store faser = stor vækst
For store faser = for meget vækst
Desto større vækstringene er, desto mere pyramideform vil din skildpadde typisk få. Dette kan være et tegn på for hurtig vækst.
Hvis dine skildpadder vokser langsomt nok, hvilket de typisk gør i naturen, vil de få et smukt og jævnt voksende skjold.
Der findes selvfølgelig også eksemplarer i naturen som har store vækstringe, da der er flere faktorer der spiller ind når man snakker vækst. Vejr- og varmeforholdene omkring skildpadden har også stor indflydelse på størrelsen af de forskellige vækstringe der dannes.
Ofte ses de store vækst ringe hos skildpadder som holdes indendørs i et terrarie, hvor der er konstant varme tilstede og manuel fodring.
Skildpadder der holdes udendørs vil typisk have mindre vækstringe, da disse vil opleve større temperaturskift samt selvreguleret indtag af foder når de lyster.
Afhængigt af hvor varm, kold og tør en skildpaddesommer det har været, er vækstringene små eller store.
Så vidt jeg ved, bliver de kun for store, hvis dyrene holdes forkert; For tørt, for lidt UV-lys, forkert foder, for varmt, ingen mulighed for at køle ned i varmen, ingen sultperioder, ingen vinterhi og for lidt bevægelsesfrihed.
Levetid
Hvis man holder sine skildpadder under gode forhold og de får den pasning samt det foder de har brug for, kan de blive meget gamle (over 100 år)
Der er ingen tvivl om at skildpadder der kommer i vinterhi og dermed har deres naturlige rytme, bliver mindre modtagelige overfor eventuelle sygdomme og får et stærkere immunforsvar og bevarer deres seksuelle cyklus. Husk på at vinterhi er skildpaddernes "ferie" ingen kan holde til at knokle hele året rundt, så hav gerne det i tankerne hvis du gerne vil have en sund og gammel skildpadde.
Til venstre ses et billede af Maggie på 45 år, som har været i vinterhi alle vintre i sit liv.
Billeder af skildpadder som ikke har haft en god vækst
Anita Scheidig
Anita Scheidig
Hartmut Fehr
Anita Scheidig
Anita Scheidig
Anita Scheidig
Hartmut Fehr
Hartmut Fehr