Aldabra giant tortoise

Aldabrachelys

Her på siden kan du læse om aldabraen også kendt som kæmpelandskildpadden, da det er verdens anden største landskildpadde, kun overgået af Galapagos skildpadden.

Udseende

Aldabraens skjold har en høj form med en brun/grålig farve. 

Den har kræftige benstammer, som hjælper den med at understøtte sin tunge krop. Derudover har den en meget lang hals, som gør det muligt for den har spise fra jorden og fra højere buske.


I fangeskab er hannernes gennemsnits længde på omkring 120 cm, og vejer i gennemsnit omkring 250 kg, dog er der set eksempler på over 360 kg. 

Hunnerne er generelt mindre end hannerne, i gennemsnit måler de omkring 90 cm i længden og vejer omkring 150 kg.Fodring

Aldabras er primært planteædere. I naturen spiser de græs og blade, men lejlighedsvis kan de godt finde på at spise små hvirvelløse dyr og ådsler. Der er heller ikke ret meget ferskvand til rådighed som de kan drikke, derfor får de det meste igennem deres mad.

 

I fangenskab er Aldabras kendt for at nyde frugt såsom æbler og bananer samt komprimerede grøntsagspiller.


Det ses at de Aldabras som lever hvor der primært er mad tilgængelig på jorden, har et mere kuppelformet skjold, hvor fronten af skjoldet har tendens til at gå ned over halsen. Hvorimod dem som lever i områder hvor der primært er mad tilgængelig højere oppe såsom buske og små træer, har et mere fladt toppet skjold hvor fronten af skjolet er hævet en smule for at nakken frit kan strækkes opad.

Opførsel

Aldabras findes både individuelt og i grupper, hvor de har tendens til at samles mest på åbne græsarealer. De er mest aktive om morgenen og når de leder efter mad.

For at holde sig afkølet i de varme områder, ser man dem ofte ligge i en sump. De er også fremragende svømmere, der er naturligt flydende. Denne faktor har tilladt spredning af mange beslægtede skildpadder over Det Indiske Ocean.

Skildpadderne er ikke hjemlige eller tamme, men de er bemærkelsesværdigt ligeglade med menneskers tilstedeværelse. De synes ikke at have nogen frygt for mennesker og nogle søger dem endda efter opmærksomhed. Nogle kan lide at få klappet hovede, andre nyder at blive kløet i nakken.

Avl

Typisk i perioden februar til maj ligger hunnerne mellem 9 og 25 æg hvor mindre end halvdelen af æggene er befrugtede.

Hunner kan producere flere æg i en årrække end andre. Efter en ruge tid på ca. 8 måneder klækkes æggene typisk i perioden oktober til december måned.


I fangeskab varierer æglægningsperioderne. Tulsa Zoo har en lille flok Aldabras som har formeret sig flere gange siden 1999. En hun lægger typisk æg i november og igen i januar, forudsat at vejret er varmt nok til at gå udenfor for at lægge. Zoologiskhave udruger  deres æg i en rugemaskine hvor temperaturen holdes ved omkring 30 grader og har en rugetid på omkring 107 dage.


Fangeskab

Aldabras er for nylig blevet mere tilgængelig inden for dyrehandel, hvor prisen gør dem til et eksklusivt dyr.


De kræver en hel del plads, varme og fugtighed for at det er optimalt at holde dem, derfor er de noget mere besværlige at holde frem for andre skildpaddearter.

De kræver en gennemsnits temperatur på 27-35 grader året rundt.


På grund af deres størrelse og levetid figurerer Aldabra skildpadder nogle gange som en prestigegave fra Seychellernes regering til fremmede lande. 

Livshistorie

Store skildpadder er blandt de længstlevende dyr på planeten. Nogle Aldabras menes at være over 200 år, men det er svært at verificere, fordi de har en tendens til at overleve deres menneskelige observatører. 


Aldabra, Adwaita var angiveligt bragt af britiske søfolk fra Seychellerne som gave til Robert Clive fra British East India Company i det 18. århundrede og kom til Calcutta Zoo i 1875. Adwaita døde i marts 2006 i Calcutta Zoo i Indien. Adwaita er kendt for at have nået den længste målte levetid på 255 år (fødselsår 1750), selvom nøjagtigheden af ​​dette er omstridt på grund af mangel på nutidige optegnelser. 

I dag menes Esmeralda at være den ældste levende kæmpeskildpadde på 170 år, efter at Harriet døde 176 år gammel Galapagos landskildpadde.

Områder og levesteder

Aldabra landskildpaddderne er bosat på øerne omkring Seychellerne.

Øen Aldabra har været beskyttet mod menneskets indblandelse, rummer verdens største bestand af aldabras på omrking 152.000 stks på øen. Aldabra landskildpaddderne ses også på Seychellerne, Zanzibar, Mauritius og Rodrigues, hvor der er god mulighed for græsarealer, lav krat, sumpe og kystlinjer.


Som det største dyr i sit miljø udfører Aldabra skildpadden en rolle, der ligner elefantens.  Deres kraftige søgen efter mad, fælder træer og skaber veje, der bruges af andre dyr.

Pasning af aldabra

Kunne du tænke dig at holde disse fantastiske kæmpelandskildpadder, men ønsker at vide hvad de kræver?

Så anbefaler vi at du følger Sam Pascucci's vejledning, han har holdt og opdrættet aldabras i mere end 30 år samt ejer en farm på Seychellerne.