Bredrandet 

Testudo marginata

Den bredrandet landskildpadde er ikke den mest udbredte skildpadde her i Danmark. 

Den findes i to lokalformer, som også vil være beskrevet her på siden. 

diegoreggianti

Testudo marginata

Testudo marginata er den største art indenfor de europæiske landskildpadder.


I naturen ses de i dele af Italien, øerne i Middelhavet (især Sardinien), den sydlige Balkanhalvø (hovedsagelig Grækenland) og flere øer i Det Ægæiske Hav. Arten har forskellige lokale former men ingen reelle underarter.


Længden på dem varierer fra 25-40 cm, dog ligger de gennemsnitligt på omkring 30 cm, derudover ses det ofte at hannerne er større end hunnerne.


Deres vægt ligger mellem 2-5 kg alt efter hvilket område de stammer fra, de skildpadder der stammer fra Sardinien hører til de større eksemplarer indenfor denne art.


Den bredrandet skildpadde stammer fra bjergrige områder, hvor der typisk er køligere. Deres mørke farve gør dem i stand til at absorbere meget varme på kort tid, for at nå den nødvendige kropstemperatur i de kolde bjergområder. 


Valia pavlou

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Form

Den bredrandet landskildpadde er let at genkende. Set fra siden har den en halvoval form, rygskjoldet er langstrakt,  den bagerste del af skjoldet former ud som et slør, både hos hannerne og hunnerne.
Det buet slør ses ikke hos yngre skildpadder, men det vokser udad med årene.


Der kan gå op til 20 år før den bredrandet skildpadde har opnået fuld størrelse.

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Farve

Grundfarven på deres skjold er sand, okker eller hornfarvet. På de enkelte skjoldplader er der stærke, brune/sorte tegninger, der støt øges i størrelse og intensitet, i takt med at de bliver ældre hvor de som voksne vil være næsten helt mørke/sorte.

Hvis man vender skildpadden om og ser på bugskjoldet, vil man se en sort trekantet tegning på hver skjoldpladde, der peger mod halen (typisk 8 stk).


Hovedet har en okkerfarvet til sort farve.

Stergios Vasilis

Hale/kløer

Den har fem kløer på forbenene, hvorved den såkaldte tommelfingerklo ofte kun er delvis eller helt fraværende. På bagbenene har den fire kløer.


Halen på den bredrandet skildpadde er ret iøjnefaldende men lille. Hos de yngre eksemplarer ses en sort stribe på midten af halen.

Testudo marginata levesteder

Bredrandet babyer

De bredrandet babyer kan let forvæksles med nogle de andre europæiske landskildpadder, da de har den samme lyse grund farve og mørke aftegninger.


For at se forskellen fra de andre, skal man lægge mærke til at deres grundfarve er mere creme/hvid farvet, hvor de andre europæiske er mere gul/brun/orange farvet.


Hvis man stadig er i tvivl, kan man kigge på bugskjoldet. Selv ved de nyklækkede babyer kan man tyde trekanterne som ingen af de andre europæiske landskildpadder har.

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Testudo marginata weissingerii

Testudo marginata og Testudo marginata weissingerii har lignende identificerende træk.


Der er ikke tale om en underart men en lokalform, Testudo marginata weissingerii betragtes som en dværgpopulation af Testudo marginata.


Deres skjold længden er normalt mindre end 21 cm.

Måden man visuelt kan skelne mellem Testudo marginata og Testudo marginata weissingerii, er på deres farve.


Testudo marginata weissingerii er grå/gule med kedelig brun/sorte, aftegninger. Testudo marginata har et mere kontrasterende mønster af lysegul med sorte aftegninger.


Testudo marginata weissingerii lever udelukkende på vestsiden af bjergkæden Taygetos, som ses på landkortet nedenfor.


Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Testudo marginata weissingerii levesteder

Testudo marginata sarda

Testudo marginata sada er heller ikke en underart af Testudo marginata, men en lokalform, den er kendt som værende noget større og mere massiv.Den er primært at finde på den italiensk ø, Sardinien.

Se evt. kort nedenfor.

Chris Leone/Garden State Tortoise LLC

Testudo marginata sada levesteder