Udrugning

Har dine skildpadder lagt æg, og kunne du tænke dig at udruge dem så der kommer små skildpaddebabyer?


Eller vil du bare gerne vide mere om dette emne, så kan du læse artiklen nedenfor omkring hvordan du skal håndtere æggene igennem udrugnings processen.

Opgravning af æg


Når skildpadden er færdig med at lægge æg og har lukket og forladt stedet, kan æggene graves op.


Dette gøres forsigtigt ved at grave jorden omkring æggene væk igen. Vi plejer at gøre det med hænderne, for at undgå æggene ødelægges.


Når æggene tages op er det vigtig at de flyttes forsigtigt uden at de vendes rundt, da det kan foresage komplikationer fremadrettet.
Vi har altid en lille bakke med jord i, til de opgravede æg, netop til at transpotere æggene ind til rugemaskinen.

For at vi kan udnytte pladsen i rugemaskinen, bliver æggene placeret i rugemaskinen hvor der er plads og gerne sammen med andre æg som er på nogenlunde samme stadie i processen.

Hvis man ikke forventer at få mange æg, kan æggene ligges direkte i den bakke man bruger i rugemaskinen og dermed slipper æggene for meget håndtering.


Hvor længe kan æggene ligge før de graves op?

Hvis din skildpadde har lagt æg, behøves du ikke nødvendigvis grave dem op med det samme, hvis evt. ikke er hjemme eller for den sagsskyld ikke har en rugemaskine. Æggene kan sagtens tåle at ligge i den fugtige/ kølige jord i helt op til 1 måned og så stadig være vellykkede.


Bare husk at være meget forsigtig ved optagning af æggene, de må ikke vendes og drejes.



Naturlig udrugning af skildpaddeæg


For at der kan forekomme naturlig udrugning af skildpaddeæg, kræver det en varm og solrig sommer ligesom den vi havde i 2018. 

I 2018 oplevede vi at der var blevet lagt æg inde i vores mistbænk, uden vi havde opdaget det. Pludselig en dag var der to små mauriske unger som gik rundt i anlægget, sammen med de voksne skildpadder.
Noget tyder på at de høje temperaturer inde i mistbænken den sommer, kombineret med den fugtige og lidt køligere jord dannede de samme forhold som i en rugemaskine.


Det skal lige siges at vi vander inde i vores mistbænke om aftenen når solen er gået ned, måske dette har haft en betydning for fugtigheden, som også et kritisk element i udrugningen.

Rugemaskine


Der findes mange forskellige modeller inden for rugemaskiner, hvis den kan holde på temperatur og luftfugtighed kan den bruges.


Du kan også selv at bygge en rugemaskine det eneste du skal bruge er noget som kan tilføre varme og noget som kan holde tæt i forhold til vandet.


Vi kan anbefale rugemaskinen fra Jäger til enhver opdrætter, den kan købes på: www.jaeger-bruttechnik.de og fåes både som digital og manuel indstilling af temperatur. Vi har begge modeller og fungerer ubeklageligt. Nedenfor ses billeder af selve rugemaskinen fra Jäger, samt indretning og ekstratilbehør. Vi har altid en ekstra digital måler for temperatur og luftfugtighed tilsat, så vi kan holde øje med eventuelle udsving på minimun og maximum.



Udrugning af æg


Da vi ikke har et middelhavsklima, har vi brug for en rugemaskine for at få vellykket reproduktion.

En rugemaskine kan indstilles til en bestemt temperatur, og derudover skal der tilføres væske til rugemaskinen så der kommer en høj luftfugtighed derinde, hvilket er nødvendigt for at fosteret kan udvikle sig. 


Temperatur

Skildpaddernes køn bestemmes af temperaturen under rugetiden. Den såkaldte temperatur hvor der udvikles et lige antal hanner og hunner er 29 grader. Alle temperaturer der er over eller under, fører til at der enten udvikler sig flere hunner eller hanner.

Top temperaturen er forskellig for hver skildpaddeart og underart, så man kan ikke generalisere den. 


Ved de højere temperaturer vil der være et overtal at hunner, det er derfor de fleste opdrættere udruger deres æg ved disse. Da en gruppe skildpadder kræver et overtal af hunner for at fungere optimalt. 
Vi plejer gerne at anbefale 2-3 hunner pr. han.


Derfor er vores rugemaskiner altid indstillet til 32 grader for hhv. de græske og mauriske æg.



Luftfugtighed

Inde i rugemaskinen har vi bedst erfaring med at holde luftfugtigheden mellem 65% og 85%. I gennemsnit skal den helst ligge mellem 75%-80%.

For at opnå denne luftfugtighed fylder vi vand i ringene i bundet af rugemaskinen, derudover skal

vermiculiten også være fugtig, disse to ting er nok til at opnå den ønskede luftfigtighed.

Undervejs i processen vil luftfugtigheden falde, og der kan evt. fyldes mere vand i, ellers kan nogle af lufthullerne i rugemaskinen tildækkes, så maskinen bedre kan opretholde den ønskede fugtighed.



Indhold

I rugemaskinen skal æggene ligge i en form for jordagtig blanding, vi har vi altid anvendt vermiculite, da det er nemt at holde fugtig igennem hele processen.

Vi placerer æggene så halvdelen af vermiculiten dækker æggene, så vi stadig har mulighed for at se om æggene er i udvikling.



Placering

I forhold til placering af rugemaskinerne, så har vi efterhånden prøvet at have dem mange forskellige steder.

Vi er nu begyndt at have dem inde i et skab, hvilket giver ro, mørke og ingen kommet til at skubbe til maskinerne. Hvis ikke man har mulighed for denne placering, anbefaler vi at man har dem til at stå et sted hvor man ikke lige just kan komme til at skubbe til dem og ikke i direkte sollys.




Klargør gerne rugemaskinen og indstil den til rigtig temperatur og luftfugtighed, inden æggene ligges i rugemaskinen.


Ovenstående anvisning til temperatur og luftfugtighed, er det som vi har haft aller bedst resultater med igennem årene. År 2019 og 2020 var rekord år, her klækkede 100% af alle æg i rugemaskinerne.


Når æggene har ligget i rugemaskinen begynder de lige så stille og udvikle sig og allerede efter 2-3 dage vil man kunne se om æggene er befrugtede. Som udgangspunkt er æggene næsten gennemsigtige, men er de befrugtede vil de udvikle en hvid plet i den øvre de af ægget, som spredes over de næste par dage og tilsidst får hele ægget til at se tæt og hvidt ud.
Hvis denne udvikling ikke kan observeres, er der stor sandsynlighed for at ægget ikke er befrugtet.


Mange bruger en lille lygte til at lyse på deres æg, hvilket vi også selv benyttede os af til at starte med. Nogle studier viser dog at det kan skade fosteret hvis det bliver gjort for ofte, derfor anbefaler vi kun at gøre det hvis man er i tvivl om æggene ikke er befrugtet for så at de skal fjernes.

Det er meget tydeligt at se med det blottet øje om æggene har udviklet sig efter de første 10 dage, for så vil ægget som sagt være helt hvidt, hvorimod hvis ikke det er befrugtet, vil det ikke have samme form for tæthed og farve.


Skildpaddeæggene må ikke vendes under hele udrugningsprocessen, da det kan skade fosteret hvis det kommer under æggeblommen.


Vejledende oversigt for rugetid og temperatur.