Vinterhi

Vinterhi er en naturlig ting for de europæiske landskildpadder.


Her på siden vil vi guide dig i hvordan du kan sørge for at dine skildpadder kommer godt igennem en vinterhi.


Hvad er vinterhi?

Når gennemsnitstemperaturen udenfor bliver lav går de europæiske landskildpadder i vinterhi. 

Når skildpadderne går i vinterhi sker der en masse ændringer i deres krop. Vejrtrækningen minimeres, stofskiftet reduceres, hjertefunktionen dæmpes og deres kropstemperatur sænkes.


På vores breddegrader varierer længden af dagslys alt efter årstid. Om sommeren har vi mange lyse time i løbet af en dag hvorimod knap så mange lyse timer om vinteren.


Når dagslyset mindskes, forbereder de sig på vinterhi uanset de faldende temperaturer.


For at få skildpadder til at reproducere sig er det absolut nødvendigt at tilbyde dem en årlig rytme, der svarer til deres livsrytme. Dette betyder, at de forskellige årstider styrer deres biologiske ur og mange livsprocesser. Produktionen af ​​æg- og sædceller er også tæt knyttet til den årlige rytme.


Vinterhi


Det mest naturlige for europæiske landskildpadder er at gå i hi når vinterperioden nærmer sig.


Hos os går alle de europæiske landskildpadder i hi om vinteren, selv små unger som lige er klækket i efteråret.


For at det er muligt for skildpadderne at gå i hi, kræver det at de holdes udendørs året rundt. Grunden til dette er simpelthen at temperaturen ikke kommer langt nok ned ved indendørs hold til at deres kroppe begynder at sænke forbrændingen.

Skildpadderne begynder allerede at sænke deres forbrænding i kroppen når temperaturen når under 20 grader, hvilket gør at de heller ikke taber sig under vinterhi. Under deres vinterhi slår deres hjerte kun omkring 1-2 slag i minuttet. Vores vejledning til vinterhi


Nedenfor har vi lavet to forskellige procesvejledninger til hvordan vi har erfaringer med at lade skildpadderne gå i hi, i løbet af vinterperioden.


Metoder:

 • Naturlig vinterhi i udendørs faciliterne 
 • Vinterhi i et køleskab


Begge metoder har fungeret rigtig godt for os, dog bruger vi ikke køleskab til vinterhi mere, da det efterhånden kræver en hel del køleskabe hvis alle skildpadderne skal have en plads. Fordelen ved køleskabsmetoden er at man har mulighed for at kontrol veje sine skildpadder under vinterhien, det kan man ikke hvis de har gravet sig ned i deres udendørs faciliteter.

Tjek dine skildpadder inden de går i vinterhi, uanset valg af metode


Først og fremmest er det vigtig at du sikre dig at dine skildpadder er sunde og raske.


 1. Generel tjek; Tá et kig på din skildpadde, ser den sund og rask ud?
  Har den en tør næse, ingen pive lyde ved vejrtrækning og klare klare øjne, så er dette et godt tegn.

 2. Afføring; Hvordan ser dens afføring ud? Tjek om der er tegn på orm, de kan være små hvis det er i et tideligt stadige.

 3. Hold øje med deres vægt i løbet af året, et tydeligt tegn på at der kan være noget galt med din skildpadde er hvis den taber sig. som hovedregl siger man gerne at den ikke må tabe sig mere end 10% af dens kropsvægt, kontakt da dyrelæge.


Vær ikke bange for at lade dine skildpadder gå i hi hvis de er sunde og raske, husk på at det er en helt naturlig proces for dem.


Forberedelse til vinterhi, uanset valgt metode


Dine skildpadder vil helt naturligt begynde at forberede sig til vinterhi i løbet af september/ oktober måned, det er ikke en proces der sker fra den ene dag til den anden.


De vil spise mindre og mindre i takt med at temperatureren vil være faldende. Det er derfor ikke nødvendigt at tilføre ekstra mad til dem, da de har brug for at tømme deres system inden deres vinterhi, for at undgå at maden går i forådense i deres tarme i løbet af vinteren.

Denne proces sørger skildpadderne helt selv for.

Hvis man vælger at have sine skildpadder i vinterhi i køleskabet, vil nogle også opleve at finde afføring i soveboksene, det er helt normalt, de skal bare fjernes og deres vinterhi kan fortsætte. 

Skildpadderne skal stadig have adgang til vand indtil de går i vinterhi.


Ikke nok med at de spiser mindre, så vil aktiviteten hos skildpadderne også være aftagende. I takt med at dagene bliver kortere vil de også sove mere og længere end de gør i sommer månederne.


Vejledning til naturlig vinterhi

Naturlig vinterhi


Step 1 - faciliteter


Hvis du har valgt at dine skildpadder skal gå i vinterhi i deres vandte udendørs faciliteter, er det en god idé at have enten et drivhus eller en mistbænk hvor i der er et "soverum" i form af en mørk kasse eller hule de kan gå ind i, denne vil de naturligvis benytte sig af hele året rundt hvis de har mulighed for dette.


Det er oftest der vi oplever at vores skildpadder stille og rolig graver sig længere og længere ned, indtil de er gået helt i vinterhi.


Nogle skildpadder går før i vinterhi end andre, derfor kan det være en god idé når tiden nærmer sig at lukke af indtil drivhuset eller mistbænken hvis man vil undgå at de graver sig ned i anlægget.


Hvis de graver sig ned i anlægget, kan man grave dem stille og roligt op, og ligge dem ind i drivhuset/mistbænken igen, ellers kan man lade dem ligge i anlægget og evt. ligge en vintermåtte hen over eller sætte en flamingokasse over området.


Naturlig vinterhi


Step 2 - overdækning samt fyld


Når alle skildpadderne har gravet sig ned inde i drivhuset/mistbænken, plejer vi gerne at lægge et lag halm derind samt en vintermåtte hen over.

Vi har selv mistbænke, derfor er det nemt at afdække med vintermåtter.
Hvis du har et drivhus, kan du sagtens ligge vintermåtter over deres "soverum".


Vintermåtterne er med til at holde lyset ude samt at holde en nogenlunde stabil temperatur somvom der skulle komme en solskinsdag i vintermånederne.


Så er der sagt godnat til skildpadderne og næste step er så at vente på at foråret kommer igen.


Naturlig vinterhi


Step 3 - forår og klar


Til foråret når vejrudsigten ikke længere lover frost grader om natten mere, tager du vintermåtterne af igen og fjerner halmen inde fra drivhuset/ mistbænken igen.


Stille og rolig som både lyset og varmen kommer igen, vil skildpadderne begynde at stå op igen, og være klar til en ny sæson i skildpadde anlægget.


De år hvor der ikke rigtig har været noget varme og der ikke har været sol i dagstimerne, har vi haft en varmepære monteret i vores mistbænke så skildpadderne har haft mulighed for at få gang i deres system igen.


Vejledning til vinterhi i køleskab

Vinterhi i køleskab


Step 1 - Hvornår?


Hvis du har valgt at dine skildpadder skal i vinterhi i et køleskab, følges step 1 og 2 hvorefter du holder øje med temperaturen udenfor.

Så snart at vejrudsigten begynder at love minus grader udenfor, gør du en boks klar til dine skildpadder, hvor der er fugtig jord eller kokoshumus i bunden af boksen, og selvfølgelig lufthuller i toppen af boksen.


Da vi brugte denne metode anvendte vi disse robuste plastikbokse som i ser på billedet til højre.


Vinterhi i køleskab


Step 2 - Køleskab


Ved vinterhi i et køleskab, har mulighed for at holde øje med dem undervejs i deres vinterhi.
Så er det vigtig at du har et køleskab som kan holde en stabil temperatur og ikke fryser.


Alt efter model på køleskabet kan det placeres indenfor eller i et isoleret skur. Køleskabet sættes til 3-5 grader, da dette er den mest optimale temperatur for skildpadderne at være i vinterhi under.


Derudover er det en god idé at have en digital temperaturmåler, så man også kan holde øje med evt. temperatursving.


Det du skal holde øje med i løbet af deres vinterhi, hvis de er i køleskab:

 • Er jorden fugtig? Hvis ikke, så tilsæt lidt ekstra vand.

 • Åben køleskabet så der kan komme frisk luft ind, ca. hver eller hver anden uge.

 • Deres vægt; Du kan med fordel kontrol veje dem en gang om måneden, hvis de har tabt sig mere end 10% af deres egen vægt, er det et tegn på at der er noget galt og vinterhi bør afbrydes.

 • Når du kontrol vejer dine skildpadder, så tjek hvordan de ser ud på bugskjoldet.
  Hvis de er søde er det et tegn på infektion og vinterhi bør afbrydes.

Vinterhi i køleskab


Step 3 - Hvornår skal de ud igen?


Efter omkring 5-6 måneders vinterhi, skal dine skildpadder igang igen. Hvornår de skal ud, kommer helt an an på vejret.

Når der er omkring samme temperatur om natten som der har været i køleskabet, eller når de ikke lover frost om natten længere, kan du sagtens sætte dine skildpadder ud igen.


Det plejer at være omkring marts/ april måned, men hold øje med vejrudsigten.


Når du sætter dem ud, så gør det gerne om formiddagen/ middagen, så de kan nå at få lidt varme i kroppen igen. 


Nu er skildpadderne klar til endnu en sæson.


De år hvor der ikke rigtig har været noget varme og der ikke har været sol i dagstimerne, har vi haft en varmepære monteret i vores mistbænke så skildpadderne har haft mulighed for at få gang i deres system igen.